Eettinen lauseke

 

Yrityksen eettiset ohjeet noudattavat Suomen eläintenkouluttajat ry:n eettisiä sääntöjä. Alkuperäiset säännöt ovat nähtävissä yhdistyksen nettisivuilla.

Säännöt nojaavat perusperiaatteisiin joissa huomioidaan vaitiolovelvollisuus, sekä eläinten hyvä kohtelu koulutuksen jokaisessa vaiheessa. Ohjeissa käydään läpi oman tekemiseni itsestäänselvyydet, kuten että koulutuksessa painotetaan positiiviseen vahvistamiseen, ja siinä ei tuoteta eläimelle kipua tai epämukavuutta.

Yhdistyksen eettiset ohjeet ovat kattavat ja antavat raamit yrityksen toiminnalle. Toiminnassani pyrin viemään eläinten hyvinvoinnin niin pitkälle, että asiakkaan kanssa pohditaan koulutuksen tarkoituksenmukaisuutta ja järkevyyttä niin eläimen kuin ohjaajankin hyvinvoinnin kannalta. Eläimen terveydentilaan painotetaan sekä hyvinvointikartoituksessa koulutuksen alkaessa, että koulutuksen edetessä jos eläimen käytöksessä huomataan muutoksia.

Koska koulutustoiminta painottaa koirien kouluttamiseen, näistä vielä spesifisti toko-, rally-toko- ja palveluskoirien kouluttamiseen, antaa se itsessään muutaman lisänä huomioitavan asian.

Kaikessa tekemisessä tulee muistaa, että harjoitukset tähtäävät harrastuskoiran suoritukseen. Mikään tekeminen ei ole pakollista tai välttämätöntä, vaan kaikki tehtävät ovat ihmisten keksimiä, eivätkä ne perustu mihinkään käytännön asiaan. Tästä syystä on tärkeää ottaa huomioon vakavuus jolla asiaan suhtaudutaan.

Ensisijainen asia kaikessa tekemisessä on, että koiraharrastukset lisäävät sekä koiran että ohjaajan hyvinvointia. Jos jompikumpi näistä ei täyty, ei harrastamista ole järkevää tai mielekästä jatkaa.

Kouluttamisessa pyrin huomioimaan myös sen, että lajitekniikkaa voi harjoitella ilman kilpailutavoitteita. Harrastajia ei painosteta koetilanteisiin jos se ei ole heille sopivaa, ja harjoitukset toteutetaan yhtä hyvin riippumatta koirakon tavoitteista. Kuitenkin samalla otetaan huomioon ohjaajan toiveet koulutuksen toteutuksessa, sekä koiran taipumukset kyseiseen lajiin.

Yrityksen eettisissä ohjeissa otetaan siis huomioon ns. itsestäänselvyydet; vaitiolovelvollisuus, eläimen terveys, eläinsuojelulaki, koulutusmenetelmien eettisyys ja ongelmatilanteiden ratkaisu. Kouluttajana olen valmis lähettämään koirakon eteenpäin kun omat taitoni eivät riitä. En voi painottaa liikaa, että koiraharrastuksen tavoite on lisätä koirakon hyvinvointia.

Harrastuslajien eettinen toteuttaminen luo omat lisäkysymyksensä aiheeseen, sillä koe- ja kilpailutoiminta on aina lähtöisin ihmisestä. Tästä huolimatta lajiharrastusta voi toteuttaa eläin edellä, ja siihen myös pyritään.